Saul – Bellow Library by Chevalier Morales Architectes

The transparent white neighborhood library imagines the future

Project Specs

Location:
Materials:
Category:

非常感谢 Chevalier Morales Architectes 将以下内容授权gooood发行。更多关于他们请至:Chevalier Morales Architectes on gooood.
Appreciation towards Chevalier Morales Architectes for providing the following description:

自2011年的建筑竞赛之后,建筑事务所Chevalier Morales Architectes接到客户的委托,对建于1974年的老拉钦(Lachine)市图书馆进行扩建和重新设计。这座老旧的社区图书馆已经不再能够满足使用者和员工的需求,因此,建筑师Stephan Chevalier和建筑师Sergio Morales将其重新设计成了一座21世纪的现代图书馆,不仅引人注目,还有着明亮的室内空间,鼓励人与人之间的交流和互动。该项目致力于获得LEED认证,并成为可持续性建筑的一个优秀范本。

Following an architectural competition in 2011, the firm Chevalier Morales Architectes received the mandate to expand, redesign and bring to compliance the old Lachine borough library, dating back to 1974. This neighbourhood library not meeting user and employee needs anymore, the architects Stephan Chevalier and Sergio Morales made this location a 21stcentury library: attractive, luminous and stimulating conversation. The project aimed for a LEED certification as well as to be an example of sustainable development principles.

▼图书馆外观,exterior view

 

畅想未来 | Imagining The Future

建筑事务所Chevalier Morales Architectes首先想象了20年后,在城市规划中所提到的建筑和人口密度、绿化和交通环境得以改善的前提下,图书馆及其社区可能会变成什么样子。设计团队对图书馆及其停车场、以及周边的帕森特公园(Patterson Park)的未来面貌进行了一番畅想。在此基础上,建筑师们希望能够通过提出一系列在2031年具有可行性的改善措施,为城市环境的发展和进步做出一些贡献。

Chevalier Morales Architectes imagined what the library and its neighbourhood could become, in 20 years, if the densification, greening and transportation improvement principles mentioned in the urban plan were achieved and implemented. What would happen to the library, its parking lot and Patterson Park? The firm tried to contribute to the enrichment of these principles by proposing possible solutions for the year 2031.

▼图书馆外观局部,不规则的白色体量搭配着下层通透的玻璃体量,partial exterior view of the library consisting of the white irregular volume and the transparent glass volume

通过对未来的状况进行设想,建筑师得以提出一些设计概念,同时在图书馆内植入一些特定的功能空间,从长远发展的角度看,这不仅能够降低项目成本和项目对环境的影响,更能保证图书馆的空间质量,使其在很长的一段时间内都不会面临无法满足使用需求的窘境。例如,考虑到未来潜在的建筑扩建的可能性,建筑师将光入口布置在了具有战略意义的位置。这种将长期发展愿景纳入项目考量范畴内的方式为本项目带来了更全面、更具相关性的设计概念。建筑师希望将本项目打造为一座全球化的、具有发展潜力的图书馆;在本项目中,建筑师提出了一系列解决现实社会问题的途经,而不是纠结于眼前的表面问题上。设计团队致力于将这座21世纪的图书馆打造为一个热闹且充满活力的地区枢纽,鼓励在其中进行各种相互交叉的日常活动。

Imagining possible futures allowed to propose solutions and to place certain program functions that, in the long term, would reduce costs and environmental impacts while avoiding a decrease in the library’s spaces quality. For example, light inlets were strategically positioned to take into account a foreseen potential expansion. A development integrating a long term vision brings added thoroughness and relevance to the proposed design. The design approach seeks to be global and evolutionary; it proposes paths to address real societal issues instead of lingering on immediate issues. The 21st century library is imagined as a pivot for a dense and dynamic area were many mixed daily activities occur.

▼图书馆外观局部,partial exterior view of the library

▼图书馆外观局部,图书馆拥有明亮通透的室内空间,partial exterior view of the library with the bright and transparent interior space

 

创意商店、入口与咖啡厅 | Ideas Store, Entrance and Café

设计团队还提出了一个设想,即将图书馆作为一个创意商店,将其置于周边居民的日常生活路线中,从而利用其周边商业设施的交通空间。而图书馆的所有入口则将其空间与居民的日常生活空间融合在了一起。此外,建筑师还在一个入口的附近设计了一间咖啡厅,丰富了人们的空间体验。如今,在图书馆内的任意位置用餐和享受饮品的梦想也得以实现。咖啡厅的露台一直延伸到十字路口。设想一下,这座21世纪的图书馆即将作为一个充满活力的城市枢纽,每天都有各种各样的活动在这里发生,各式的桥段在这里上演,这不仅有益于本项目的设计和实施,更能使其在长期的城市规划愿景中具有经济层面的可行性。

It was also imagined that, as an idea store, the library would benefit from neighbouring commercial space traffic by positioning itself in the residents’ daily route. The positioning of entrances to the library, with one close to the café, supports the integration of the library in the residents’ daily wandering. This café was designed to make the user’s experience complete. It is now possible to eat and drink in all areas of the library. The café’s patio extends onto the intersection. Imagining the 21st century library as a pivot for a dense and dynamic sector with many daily mixed activities appeared as highly beneficial for this current project as well as being economically viable in a long term urban planning vision.

▼图书馆室内阅览区,玻璃立面将室内外环境联系起来,interior books and reading area, the glass facade integrates the interior and exterior spaces

▼图书馆室内,全部采用白色色调,拥有双层通高空间,the interior view in the white tone with the double-height space

▼室内咖啡厅,the interior café

 

从交易柜台转变为租借柜台 | From trading counter to loan counter

随着新技术的出现和图书管理员传统角色的转变,尽管借书柜台的空间尺度已经大幅度地减小,但它仍然是图书馆内一个重要的互动场所。本项目中,借书柜台位于室内空间的主楼层、图书馆的中心位置,从而确保图书馆内任意位置的人们都可以看到它,同时,位于借书柜台的人们也可以欣赏到图书馆的室内全景。借书柜台分别位于图书馆内平缓坡道的下方、咖啡厅的前方、垂直交通以及青年图书区的入口位置,成为了整个空间的组织枢纽。它由一系列多功能且具有适应性的部分组成,营造出一种开放且易达的空间氛围。

Although its purpose has quickly evolved in recent years with the arrival of new technologies and the evolution of librarian’s traditional roles, the loan counter, greatly reduced in size, remains a focal point of the library as a privileged interaction location. The loan counter being positioned on the main level, in the heart of the building to allow it to be visible from all areas, makes it possible to see the entire interior space as well. At the bottom of the gentle gradient ramp, in front of the café, close to vertical circulations and to the youth library entrance, the loan counter becomes the ensemble’s organizational pivot. It consists of multifunctional and adapted sectors that exude an impression of accessibility and openness.

▼图书馆室内空间,阶梯状的休息兼学习空间,interior view, the stair-like rest and study space

▼图书馆室内空间,通过玻璃限定出封闭空间,interior view, defining the enclosed space through the glass

▼室内楼梯及借书柜台,interior stairs and the loan counter

▼室内楼梯细节,details of the interior stairs

Official project name : Bibliothèque Saul-Bellow (Saul-Bellow Library)
Location : Montréal, Québec
Client name : Ville de Montréal (City of Montreal)
Architects: Chevalier Morales Architectes
Project managers : S. Chevalier / S. Morales
Design team : S. Chevalier / S. Morales / J. Rondeau / P. Littée / C. Giguère / A. Massé / S. Barrette
Engineers : Dessau, Martin Roy & associés
Landscape architects : Civiliti
Contrators : Gamarco
Photography : Chevalier Morales Architectes
Project surface area : 2650 m2
Cost of work : $13 M
Project end date : Fall 2015

More: Chevalier Morales Architectes      更多关于他们请至:Chevalier Morales Architectes on gooood.

Post a Comment

时时彩一位必中口诀
华东15选5加奖 湖南彩票快乐十分技巧 体育快乐扑克 福建快三计划 2014三肖中特全年资料 东方体育会vs恒大淘宝 棋牌游戏名称大全 香港自小姐一肖中特马今晚开奖结果 北京单场开奖sp值 香港透码心水论坛 深圳风采开奖走势图 娱乐场所巡场制度 快乐12遗漏手机版 学打麻将出老千 体育彩票走势图框架